Hidegburkolás

Miért fontos a hidegburkolás? Mert egy jó burkolat megvédi otthonunkat, és megfelelő szigetelést biztosít.

Megtörtént már Önnel, hogy lakása, illetve fürdőszobája felújítása után a drágán vásárolt csempe, burkolólap elmozdult vagy leesett? Kis idő elteltével töredezetté válik és kipotyog a fuga? Költséges volt a hidegburkolás, még sincs benne köszönet? A csemperagasztó cserbenhagyott vagy rosszul burkoltak?

Ha még nem volt ilyen, szerencsésnek mondhatja magát. Fontos, hogy mindenképpen, főleg ha már történt Önnel hasonló, figyeljen arra a burkolás megkezdése előtt, hogy megfelelő szakemberrel végeztesse a munkát.

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a burkolás nem nehéz feladat. Ezzel a feltételezéssel szemben a valóság az, hogy nem csak a megfelelő eszközökre és gépekre van szükség a burkolóanyagok méretre vágásához és rögzítéséhez, ha hosszú távon szeretné élvezni a végeredményt, hanem szakértelemre is! Természetesen a burkoláskor szükség van a fent említett eszközökre, de nem szabad megfeledkezni a legfontosabb összetevőről, a hozzáértésről.

A megfelelő hidegburkolat, kerámia burkolat (csempe, padlólap) kiválasztása nem is olyan egyszerű, hisz éveken keresztül elégedettek szeretnénk lenni a burkolt felülettel, mind minőségileg, mind esztétikailag. Több szempontot figyelembe kell vennünk a kiválasztáskor és a kivitelezés során is, mert a hidegburkolatok esetében is érvényes, hogy a “külső nem minden”!

Kültéri és beltéri burkolás

Először is a burkolandó terület elhelyezkedését vegyük figyelembe: kül-, vagy beltérbe választunk burkolatot?

Kültéri burkolásnál mindenképp kültérre is ajánlott burkolatot válasszunk. Ajánlott csúszásmentes felületű padlólapot vásárolni, főként fedetlen területek burkolására. A padlólapok csúszásmentessége fel van tüntetve a csomagolásukon, R9/R10/R11 jelzésekkel – kisebbtől az egyre nagyobb csúszásmentességű felületig. Ezen felül kültér esetében mindenképpen fagyálló, flexibilis csemperagasztót és fugázó anyagot vegyünk. A megfelelő kiválasztásában kérje szakembereink segítségét!

Beltéri burkolás esetén könnyebb a dolgunk, hisz nem szükséges a fagyállóság követelményének megfelelni. Azonban azt tartsuk szem előtt, hogy fali csempe nem kerülhet a padlóra, ám padlólapot burkolhatunk a falra is – ez esetben a lap mérete, súlya és a falfelület teherbírása (tégla, gipszkaron, egyéb) a meghatározó. Beltérbe nem szükséges flexibilis ragasztót vásárolnunk padlólap ragasztására sem – hacsak a padlózat, és /vagy a padlólap mérete ezt meg nem követeli – megfelelő az ún. bázis ragasztó választása is.

A bázis ragasztók is fagyállóak, ám mégsem alkalmasak kültéri felhasználásra, mert nem flexibilisek, nem tudnak együtt mozogni a hőtágulással, így kültérre, vagy padlófűtéses helyiségekben se használjuk. Az utóbbiakba való padlólap ragasztása esetében ragasztót is olyat válasszunk, mely padlófűtés esetén is alkalmazható. Kérjük ki szakember véleményét, ha nem vagyunk biztosak a választásban.

Beltéri burkolásnál is fontos tényező a padlófelület majdani várható igénybe vétele. Nem mindegy, hogy egy közlekedő helyiségről (folyosó, előszoba), vagy például fürdőszobáról van-e szó. A fürdőszobák, wc, háló vagy nappali burkolására megfelelő egy kisebb kopásállóságú burkolat is, viszont közlekedő helyiségek, vagy konyha burkolásánál strapabíróbb, nagyobb kopásállóságú burkolat választása ajánlott.

Az alábbi munkálatokat végezzük a hidegburkolás keretében:

  • Bontási munkálatok,
  • Felületképzés,
  • Előfalazatok, belsőépítészeti vagy épületgépészeti takarások készítése,
  • Lézeres szintezés
  • Vízszigetelés
  • Burkolás
  • Fugázás
  • Szilikonozás

Miért fontos a jó hidegburkolás?

Nem csak esztétikai szempontból fontos a hidegburkoló munkája, hiszen egy jó burkolat megvédi otthonunkat, és megfelelő szigetelést biztosít. Mivel a burkolás az első lépés, hogy ingatlana igazán otthonossá váljon, célszerű olyan embereket megbízni a munkálatokkal, akik szakszerűen tudják kezelni az agyagokat, hogy azok pár év elteltével ne kezdjenek el lepotyogni a falakról, vagy feljönni a járófelületről. Egy hozzáértő szakember által készített felület strapabíró, és hosszú éveken át gyönyörködhet a választott csempe, vagy járólap dekoratív kialakításában.

Megfelelő burkolat kiválasztása

A megrendelő számára természetesen a burkolat anyaga és mintája a legfontosabb, hiszen ez nagyban meghatározza otthona miliőjét. Az anyag megválasztásakor azonban lényeges, hogy azt szakmai szemmel is megvizsgáljuk, hogy a megfelelő helyiségbe odaillő anyagot válasszunk. Az egyik legkedveltebb burkoló anyag az égetett kerámia. Jó kopásállóképessége és vízhatlansága a ráégetett mázanyagoknak köszönhető. Igen kedvelt még a márvány burkolat alkalmazása is, mely igényes külsőt kölcsönöz otthonának. Ám fontos, hogy tisztába legyünk a burkolat igényeivel is, hiszen a márvány felülete folyamatos karbantartást kíván.

A választott burkolatokat megfelelő anyagokkal kell rögzíteni, ennek kiválasztása is szaktudást igényel. Mára számos, korszerű ragasztóból válogathatunk otthonunk és saját magunk igényeihez mérten. A hidegburkolók ilyenkor nagy figyelmet fordítanak a burkolni kívánt helyiség funkciójára. Lényeges szempontok, hogy lesz-e az adott szobában padlófűtés, vagy milyen méretűek a burkolólapok. A fürdőszobákban és konyhákban nélkülözhetetlen a vízszigetelés, a fugázás előtt már széles színpalettából választhatjuk meg, hogy milyen színű anyagot használjanak.

Az igényes, szép és ízléses munkához türelem és tapasztalat szükséges. Válassza szakemberekből álló csapatunkat, akik jártasak a legújabb hidegburkolási technikákban, így az Ön igényeihez igazodva dolgoznak, melynek eredményében hosszú éveken keresztül gyönyörködhet.

Kérjen tőlünk díjmentes árajánlatot!